Top
GP Økonomi / Forretningsutvikling  / Mistet (nesten) fremtiden

Mistet (nesten) fremtiden

Fokus Regnskap innrømmer det: De var i ferd med å miste fremtiden. Deres egen suksess var blitt selskapets største trussel. Å miste en kunde fordi noen andre aktivt solgte inn nye, moderne løsninger, gjør så vondt at du ikke vil oppleve det på nytt.

12.07.17

Skrevet av  Aidem AS

Del

Bente Sylte Larsen, daglig leder Stig Vestnes og Mathea Paulsen har sammen med Åge Skeide utgjort den interne prosjektgruppen i Fokus Regnskap under arbeidet med forretningsutviklingspakken.(Foto: Pål Paulsen)

En hektisk hverdag med bilagshåndtering, regnskapsførsel og stadige frister fra myndighetene. Fyll inn ett og annet lovpålagt kurs – og du har en hverdag som mange «regnskapsansatte» kan kjenne seg igjen i.

Eieren og/eller sjefen ser at egen drift går godt. Kundene er mange, kundemassen stabil. Staben består av dyktige folk med lang fartstid. Hverdagen er hektisk, omsetningen der den skal være – og vel så det. Bunnlinja er tilfredsstillende.

Men det som ser ut som en suksess, kan være noe helt annet.

Mistet oppdrag

– Det var ei sovepute, sier en ettertenksom Stig Vestnes, majoritetseier og daglig leder av Fokus Regnskap i Fosnavåg i Herøy kommune.

For rundt to år siden flyttet en kunde oppdraget bort fra Fokus Regnskap og over til et nystartet regnskapsbyrå som gikk direkte i gang med skybaserte løsninger. Kunden opplevde at han kunne få noe nytt, mer moderne og bedre hos konkurrenten. Ei historie fra virkeligheten. Morten Aasen sa det slik i den første av artiklene om forretningsutviklingspakken som Regnskap Norge har utviklet:

– De som ikke endrer seg, kan nok drive som før i noen få år – inntil noen andre tar kundene, eller kundene forlater. Det kommer et punkt hvor kundene oppdager at andre leverer noe annet, noe bedre og mer effektivt ved hjelp av digitale, skybaserte tjenester.

Stig Vestnes har vært der. Nå jobber han og resten av staben i Fokus Regnskap med et fremtidsbilde som strekker seg til 2020. Mange små skritt er tatt, enda flere skal tas. Retningen er staket ut.

Frykt

– Jeg så de store endringene med digitalisering i bransjen, og at det var et behov for å gjøre noe. Men hva? Og hvordan? Da Regnskap Norge søkte etter piloter til forretningsutviklingspakken, så vi at det kunne være en mulighet til å ta tak i tingene, forteller Vestnes.

Fokus Regnskap ble én av tre pilotbedrifter, og åpnet forretningsutviklingspakken midt i mars. Det ble ei åpning langt fra pakkeåpningen på julaften, med glede og positiv spenning. Blant flere ansatte var det stor skepsis og motvilje. Og frykt.

– Vi hadde hele spekteret, fra de som var veldig engasjerte og bare ventet på å komme i gang med «det nye», til de som fryktet at prosessen skulle medføre så store omveltninger at de ikke ville klare å henge med, sier Stig Vestnes. 

Uavhengig av alder

Han bebreider ingen av dem som motvillig gikk inn i arbeidet med forretningsutviklingspakken.

– Fra å være knallgod på det du holder på med, til å stå foran noe nytt og ukjent; der kan det oppstå et rom fylt med både motstand og frykt. Da er det kort vei tilbake til det trygge, gamle – i hvert fall i tankene. Og dette handler ikke om alder, for de som måtte tro det, fortsetter Vestnes.

Sammen med Mathea Paulsen, Bente Sylte Larsen og Åge Skeide utgjør han den interne prosjektgruppen for arbeidet med forretningsutviklingspakken.

Passer «aldri»

Etter hvert som de ulike delene av forretningsutviklingspakken er testet på piloten i nordvest, har forståelse tatt mer og mer over for motstand og frykt.

– Starten var tung og krevende. Men gjennom dette arbeidet fikk vi en felles forståelse av nå-situasjonen, hvor vi sto. Og etter hvert har vi fått ei felles retning å gå i, sier Mathea Paulsen.

– Advarslene var mange da vi startet opp. Sannheten er at det alltid finnes gode grunner til å la være, tidspunktet vil aldri oppleves optimalt. Vi valgte å kjøre på – i ei tøff tid, det handler om å prioritere framtida, og kaste seg ut i det, sier Bente Sylte Larsen.

I likhet med de andre pilotene, har Fokus Regnskap kjørt prosjektet på betydelig kortere tid enn det som anbefales.

Tilbakemeldinger

– Det har vært veldig hektisk, men det visste vi da vi gikk inn i dette som pilot. Noen ting skulle vi ønsket at vi hadde mer tid til, andre ting kunne vi kjørt raskere. Men dette er ting som er spilt inn til Regnskap Norge som forbedringspunkter, sammen med rekkefølgen på bolkene, forteller Stig Vestnes.

Prosjektleder Hans Christian Ellefsen i Regnskap Norge er svært tilfreds med pilotfasen.

– Vi har fått testet ut innholdet i forretningsutviklingspakken på tre ulike bedrifter – og vi har fått mye ut av denne runden før pakken skal tilbys medlemmene på ordinært vis, sier han.

For Fokus Regnskap handler det nå om å organisere teamet slik at de utnytter sine styrker best mulig, samt implementering av moderne, skybaserte systemer til beste for seg selv og kundene.

Varige endringer

– Organisering er et hovedområde for oss, definitivt. I sum besitter vi enestående kunnskap, innsikt og erfaring om og fra det lokale næringslivet. Dette skal vi utnytte ved å bli mer hjelpere, enn problemløsere. Tradisjonelt svarer vi godt på spørsmål fra kundene, men det er ikke alltid kunden vet hva han eller hun skal spørre om. Da skal vi være proaktive og dele vår kunnskap i form av gode råd og innspill. Automatiseringen av prosesser vil frigi tid til mer kundekontakt, spår Stig Vestnes.

– Mange er nok rådgivere, og har vært det i mange år, uten å være bevisste på det, skyter Bente inn.

Arbeidet med forretningsutviklingspakken skal ikke ha en definert slutt: Varige endringer skal skapes.

– Vi jobber i ulike grupper med ulike arbeidsoppgaver. Hver gruppe skal levere til Stig innen gitte frister, sier Mathea.

–Vi er opptatt av å innfri delmålene. Å se konkrete resultater i hverdagen motiverer oss alle til neste steg, sier daglig leder Stig Vestnes.  

Mennesker viktigst

Omstillingsfokuset i regnskapsbransjen er ofte rettet mot ny teknologi. Erfaringen hos Fokus Regnskap er at menneskene spiller en større rolle:  

– Tankesettet til den enkelte leder og ansatt er viktigst. Samlingen hvor vi jobbet med dette, ble et vendepunkt. Å gå fra å være låst i et etablert tankesett, til å forstå hvordan tankene styrer oss, og se at vi har et fantastisk utgangspunkt med store muligheter, var befriende. Under denne samlingen begynte folk å smile, forteller Mathea Paulsen

– Er det noe dere skulle ønske var annerledes?

– Vi skulle gjort dette tidligere. Vi henger med, men det var i grevens tid. Det kommer en ny generasjon på begge sidene, både som bedriftsledere og som ansatte. De har vokst opp med det vi omstiller oss til. Fortsette vi med det gamle, tradisjonelle, vil vi verken være attraktive for kunder eller som arbeidsgiver, sier Stig Vestnes.

Soveputa er båret ut av lokalene til Fokus Regnskap i Fosnavåg. Under Overskudd 2017 vil Fokus Regnskap fortelle mer om sitt arbeid med forretningsutviklingspakken.