Top
GP Økonomi / Uncategorized @no  / Den tolvte spilleren på Sarpsborg 08

Den tolvte spilleren på Sarpsborg 08

Fotballfans diskuterer gjerne strategien for neste kamp, langt færre snakker om hvordan klubbene styrer sin økonomi. Sarpsborg 08 er kjent for god og nøktern drift, og det får de ekstern hjelp til.

26.09.18

Skrevet av  Regnskap & Økonomi

Del

Helt nye mål: Sarpsborg 08 har scoret både i Europa og på hjemmebane i år, med plass i gruppespillet i Europa League som belønning. Foto: Christoffer Andersen

For fotballklubben Sarpsborg 08 har 2018 vært et toppår. De kniver i øvre del av Eliteserien, hvor fjorårets tredjeplass for første gang ga dem anledning til kvalikspill i Europaligaen. Der åpnet de med å feie både islendinger, sveitsere og kypriotere av banen, så sindige særpinger med fotball i hjertet gråt salte gledestårer i triumf.

Det var ikke gitt at det skulle bli sånn. Fra 1974 til 2010 hadde ikke Sarpsborg noe lag i toppdivisjonen, og det måtte store mengder kjekling og tautrekking til før de 16 klubbene i regionen fikk samlet seg om én felles satsing. Selv da gikk ikke alt på skinner; klubbnavnet er et kompromiss ribbet for fotballhistorie som kunne støte noen fra andre leire, og i sin første sesong (2009) var Sarpsborg én av klubbene hvor fotballforbundet så seg nødt til å trekke tre poeng – som straff for feilaktig økonomirapportering.

Økonomisk ansvarlighet

Men siden dengang har klubben bygd sten på sten. De har reparert ting som ikke har fungert, satt opp systemer der de behøvdes, og etablert rutiner der det var nødvendig. Så har de lett etter svakheter i disse, og forbedret dem gradvis.

Det målrettede arbeidet begynte raskt å vise resultater. Laget klatret jevnt og trutt på tabellene, og særlig de siste par årene har dette gjort seg utslag i et økonomisk oppsving. Da Norges Fotballforbund i mai 2018 presenterte sin oversikt over Eliteserielagenes økonomi, var Sarpsborg ett av bare to lag som kunne skilte med «grønt lys» helt tilbake til 2015 (det andre var Bodø/Glimt).

Dette synes også i klubbens regnskaper: I 2015 omsatte Sarpsborg 08 for 46 millioner kroner, mens topplinjen i 2016 og 2017 endte på henholdsvis 56 og 81 millioner, og det slutter ikke der. Daglig leder Espen Engebretsen forteller at når regnskapet for 2018 gjøres opp, vil omsetningen ha passert 100 millioner – hele veien med positiv bunnlinje.

– Det er gøy med gode resultater, men de kommer ikke av seg selv. Vi er ekstremt opptatt av at de som jobber med sport skal få utvikle det sportslige, de som håndterer anlegget skal få utvikle anlegget, spillerutviklerne håndterer spillerutvikling og så videre. Alle gruppene i klubben har en tydelig leder med et tydelig økonomiansvar – som de måles på. Hver enkelt enhet må være økonomisk og kommersielt tenkende, og alle må jobbe knallhardt for å være lønnsomme.

– På den måten kan ingen lene seg tilbake og være frikoblet fra det kommersielle og de økonomiske realitetene. Det gjør at alle har – og føler – et ansvar for inntektene, sier Engebretsen.

Fra papir til online

En slik måte å jobbe på, krever at man har god oversikt over økonomien til enhver tid, og de fleste fotballklubbene i Norge gjør dette ved å holde seg med egne regnskapsfolk. Etter straffereaksjonen fra fotballforbundet besluttet imidlertid Sarpsborg 08 å sette hele regnskapsjobben ut til en ekstern økonomipartner: Vigres AS.

– Vårt engasjement begynte i 2010, mens klubben var i førstedivisjon. Siden har vi fulgt dem gjennom opp- og nedturer, selv om de mesteparten av tiden har vært i Eliteserien. De har vært en spennende kunde med en veldig interessant utvikling, forteller Kenneth Abelson, kundeansvarlig hos Vigres.

– Vi har veldig tett dialog med Engebretsen. Han er på telefonen hver dag og oppe hos oss minst en gang i måneden. Det hjelper nok veldig at de har flinke folk i hele klubben; styret, administrasjonen, støttefunksjonene – over hele fjøla, sier oppdragsansvarlig Cathrine Olavessen i Vigres.

Støtteapparatet trener også

For mens fotballaget har klatret på tabellen og styrket seg på banen, har støtteapparatet jobbet knallhardt med å strømlinjeforme organisasjonen og forsterke sine rutiner. Tett og planmessig samarbeid over en årrekke har gitt stadig bedre effektivitet, også i hvordan organisasjonen arbeider med økonomien.

– Da vi begynte å jobbe med dem, gikk alt på tradisjonelle systemer og med vanlige papirbilag. Gjennom årene har vi testet ut forskjellige systemer og forbedringer, blant annet et skybasert system som vi ikke fikk til å fungere med klubbens behov. Det har vært litt frem og tilbake, men nå kjøres hele regnskapet på 24SevenOffice, og det fungerer veldig godt, sier Olavessen.

– Vi bistår med alt fra lønn og løpende regnskap til å sette opp dashboard for internrapportering og til å rapportere eksternt. For eksempel krever Norsk Toppfotball rapporter to ganger i året for å kunne følge med på at eliteserieklubbene har en sunn økonomi og en bærekraftig kostnadsutvikling. Nå som Sarpsborg er i Europaligaen, rapporterer vi også nøkkeltall til UEFA, sier Abelson.

Vokse med virksomheten

– Jeg tenker ikke på at klubben vår «mangler» interne regnskapsfolk, vi bruker ressursene i Vigres som om de er våre egne folk. Men det betyr også at de ikke kan begrense seg til bare å føre regnskapet og gjøre som de får beskjed om, de må faktisk også ta ansvar for å bidra til at klubben utvikler seg i takt med at virksomheten vår vokser, sier Engebretsen.

Det ser ut til å fungere. Selv før klubben ble flyttet til et heldigitalt og skybasert økonomisystem, brukte de en online løsning for godkjenning av bilag. Nå får de ulike ressursene i klubben rolletilpasset tilgang og innsyn, slik at de kan se åpne poster, følge med på marked og salg, holde seg oppdatert på statistikk og se at ting blir fakturert. De som behøver det, har fått en app på smarttelefonen som gjør det enklere å godkjenne fakturaer, melde inn kjøregodtgjørelse og annet. Hvert lille skritt bidrar til litt mer effektivitet og en litt enklere hverdag.

– Det hjelper veldig å ha et system som kundene kan vokse med, hvor vi kan gjøre endringer og tilpasninger etter hvert som behovene melder seg. Vi kan for eksempel sette opp rutiner for å overføre data automatisk til tredjepartsapplikasjoner heller enn å gjøre det manuelt – alt sånt er med på å kutte bort ekstraarbeid, forteller Abelson.

– Når kunden kan se sanntidsinformasjon i de samme modulene som regnskapsfører, kan vi ha diskusjoner med utgangspunkt i oppdaterte tall fremfor i statiske lister. Nå får personer på ulike nivåer i organisasjonen tilganger til å se det de behøver, og det gir anledning til en helt annen og langt mer inngående dialog med kunden, fortsetter han.

Krevende sirkus

Det er et kjent faktum at fotball er et sirkus som det er veldig arbeidskrevende å få lønnsomhet i. Sarpsborg 08 er en voksende merkevare med inntekter fra sponsorer, billettomsetning og spillersalg – noen ekstraordinære inntekter, andre av mer jevnlig og løpende karakter.

I det hele tatt er det veldig mye man må være oppmerksom på og jobbe for å bli flink i. Når klubben i år har fått spille kvalik i Europaligaen, er det enda en ny oppgave å mestre, og enda en ny inntektskilde.

–  Europaligaen er viktig for norsk fotball. Det er fenomenalt moro både å spille ute og å få europeiske storklubber på besøk i Sarpsborg, og dessuten gir det hyggelig omsetning. Vi får inntekter på mellom 3,5 og 4 millioner kroner i hver kvalikrunde, men det påløper jo også halvannen til to millioner i kostnader for hver runde, sier Engebretsen.

Trygghet og utvikling

Nå som klubben går videre til gruppespillet, blir inntektene – og kostnadene – enda større. Og hadde ikke Engebretsen vært avhengig av god økonomisk kontroll tidligere, så kom i hvert fall det behovet med Europaeventyret. Men Sarpsborg-sjefen har bare lovord å komme med om sin partner på økonomisiden:

– Når man har økonomiavdelingen i eget hus, er det gjerne lett for dem å bli «sittende igjen» i et system de synes fungerer greit. Selskaper som jobber sånn som Vigres vil derimot hele tiden være på hugget etter nye systemer, nye måter å forenkle ting på, eller prosesser som kan rasjonaliseres. Siden de håndterer økonomien for mange selskaper, er det viktig for dem å hele tiden ha det som gir best effektivitet, og det tjener vi som kunder på, sier han.

– Og la meg bare understreke: Dette sier jeg ikke fordi vi er «nyforelska» nå. Vi har jobbet sammen i mange år, og bruker Vigres til ALT. De er et innovativt selskap som hele tiden er på jakt etter hvordan de kan gjøre ting bedre og være med på å utvikle oss, og det gir oss trygghet for at vi alltid benytter oss av det nyeste og beste, slår Engebretsen fast.

Motiveres av endringer

Det er rosende ord som Olavessen og Abelson synes er veldig hyggelig, og det stemmer godt med hvordan Vigres ønsker å jobbe.

– Jeg tror nok mange regnskapskontorer føler at de ikke har kapasitet til å ta det digitale skiftet, at de ikke evner å prioritere dette i en travel hverdag. Den overordnede strategien for Vigres er å bruke teknologi som et konkurransefortrinn, og fra vårt ståsted er det først og fremst veldig moro å prøve nye ting. En nyttig bi-effekt av det, er at du da får jobbe med kundene på en helt annen og langt mer inngående måte. Det er det som driver oss, sier Olavessen.

Tabellresultater Sarpsborg 08:

År

Rank

2017 3. (Eliteserien)
2016 6. (Eliteserien)
2015 11. (Eliteserien)
2014 8. (Eliteserien)
2013 14. (Eliteserien)
2012 2. (1. divisjon)
2011 16. (Eliteserien)
2010 2. (1. divisjon)
2009 5. (1. divisjon)
2018 10. (1. divisjon)
Denne artikkelen ble først publisert i Regnskap & Økonomi 3/2018.