Top
GP Økonomi / Bransjeaktuelt  / Regnskap Norge-podden: Pass opp for svindel i sommer!

Regnskap Norge-podden: Pass opp for svindel i sommer!

Sommeren er høytid for såkalt direktørsvindel. Ukens gjest forteller deg hva du skal være obs på når svindlerne slår til.

28.06.21

Skrevet av 
Regnskap Norge

Erlend Hjelle, Cyber Insurance Underwriter i Gjensidige, gjester Regnskap Norge-podden.

Ukens gjest er over middels engasjert i dataangrep – og svindel. Erlend Hjelle jobber med cyberforsikring i Gjensidige. Til hverdags vurderer han risikoen for angrep og jobber med utviklingen av forsikringer. Slik beskriver han cybertrusler: 

– Det er trusler på internett som går på økonomiske ressurser. De kommer i et utall forskjellige former. Mange snakker om hacking. Det kan også være virus, som er en programvare som lever sitt eget liv og som kan forplante seg mellom datamaskiner. I tillegg har vi sosial manipulasjon, som handler om at noen prøver å lure mottakeren. 

Profesjonelle svindlere 

 Svindlerne er blitt mer profesjonaliserte enn for 10 år siden. Tidligere snakket vi om gutteroms-hackere. De finnes nesten ikke lenger. I dag er det kriminelle grupper og statlig støttede grupper, forteller Erlend. 

Han forteller at dagens svindlere gjør jobben sin nøye. Svindelen er ofte rettet mot deg personlig. Svindlerne vet hvor du jobber, hva sjefen din heter og når du har ferie. Dette er informasjon som ligger lett tilgjengelig på blant annet sosiale medier.  

Hvordan unngå cybertrusler? 

Ofte kommer cybertrusler på epost. Men hvordan kan du vite om det faktisk er sjefen som tar kontakt eller en svindler? 

 Du kan begynne med å se på epostadressen. Hvis det er noe rart med adressen, hvis den for eksempel består av masse bokstaver og tall, så er det en god indikator. Noen ganger er adressen riktig. Den er det faktisk mulig å manipulere. Da er det andre ting man må se etter, sier Erlend. 

Hør ukens podkast-episode og få enda flere tips til hvordan du kan forberede deg på svindel i sommer. 

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify   

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts   

Hør Regnskap Norge-podden på PC 

Regnskap Norge-podden tar sommerferie i juli. Vi høres igjen mandag 2. august!