Top
GP Økonomi / Bransjeaktuelt  / Regnskap Norge-podden: VIEW Ledger-sjefen om regnskapsbransjens utvikling

Regnskap Norge-podden: VIEW Ledger-sjefen om regnskapsbransjens utvikling

Sjefen i VIEW Ledger er sikker i sin sak; bransjen må innføre fastpris, regnskapsføreren må ta mer plass og eie rådgiverrollen – også når det gjelder bærekraft.

20.09.21

Skrevet av 
Regnskap Norge

John Hugosson, administrerende direktør i VIEW Ledger AS, snakker om regnskapsbransjens utvikling i Regnskap Norge-podden.

John Hugosson, administrerende direktør i VIEW Ledger AS, er denne ukens gjest i Regnskap Norge-podden. Sammen med administrerende direktør i Regnskap Norge, Rune Aale-Hansen, diskuterer han regnskapsbransjens utvikling. 

– Det viktigste er at bransjen må bli mer proaktiv, både når det gjelder forretningsmodeller, teknologi og rådgiverbiten, sier John. 

Han mener regnskapsførerne må tørre å ta mer plass. – Kunden ønsker at vi tar mer plass, at vi er der for dem og er en god partner. 

– Få kundene over på fastpris nå 

VIEW Ledger-sjefen mener regnskapsbransjen må gå bort fra timepris og over til fastpris. 

– Grunnen til at det er så viktig å gå over til fastpris, er at ERP-systemene vi bruker i dag blir bedre og bedre og mer og mer effektive. Det betyr at det for regnskapsføreren forsvinner 10 minutter her og 10 minutter der, og plutselig så er vår utfakturering redusert med kanskje 20, 30 og 40, og etter hvert flere og flere prosent.  

– Få kundene over på fastpris nå, så har du en grunn å stå på. Og så kan vi selge timer på toppen av det igjen. Men da er det ikke basic regnskapstimer vi selger, da er rådgivningstimer vi selger, sier han.  

Regnskapsføreren og rådgiverrollen 

Teknologien effektiviserer arbeidet. Det betyr at regnskapsføreren bruker mindre tid på regnskapet. Hvordan skal da regnskapsfører holde seg relevant? Gjennom rådgivning, mener John. 

– Ofte hører jeg at regnskapsførere har god kontakt med kunden. Men da er det ofte leveransen det snakkes om. Sjelden hører jeg om dialoger som dreier seg om hvordan kunden egentlig har det og hva som er deres planer det neste halvåret.  

John mener regnskapskompetansen fortsatt vil være viktig i fremtiden. Han tror at det i årene som kommer vil være færre som jobber med debet og kreditt. Bokføringsjobben vil derfor få høyere verdi. Samtidig må bransjen legge mer vekt på den sosiale kompetansen. 

– Den sosiale biten handler om å bry seg og å være genuint interessert i hvordan det går med kunden, sier han. 

Hjelp kunden med bærekraft 

I VIEW Ledger har de innført flere tiltak som reduserer bedriftens fotavtrykk. John har derimot enda større ambisjoner: 

– Det vi ser frem mot er å hjelpe kundene våre med bærekraft. Det er da vi virkelig kan gjøre en forskjell.  

Han mener regnskapsførerne har en viktig rolle i grønne skiftet: 

– Det som vil redde verden er byråkratiet – det å få satt ting i system. Rapporteringen, ja, egentlig den litt kjedelige jobben som etter hvert gjør at man får dokumentert trender og som viser om du er god på å nå målene dine. Der har regnskapsførerne en kjempejobb å gjøre. 

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify   

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts   

Hør Regnskap Norge-podden på PC