Top
GP Økonomi / Bransjeaktuelt  / Regnskap Norge-podden: Oppstartsbedrifter kveles i byråkrati

Regnskap Norge-podden: Oppstartsbedrifter kveles i byråkrati

Det sier Geir Høydalsvik. Han frykter at bedrifter drukner i kostbare og tidkrevende administrative byrder.

21.03.22

Skrevet av 
Lene N. Sundalskleiv, Regnskap Norge

Geir Høydalsvik er opptatt av forenklinger. I ukens episode snakker han også om fusjonering og erfaringsutveksling i bransjen.

Ukens gjest er en ekte foreningsmann. Geir Høydalsvik er daglig leder i Reknehuset AS på Ørsta. Han er medlem av valgkomiteen i Regnskap Norge og fagutvalget. Geir har dessuten vært styremedlem og i 2017 ble han tildelt Regnskap Norges hederstegn for sin innsats for foreningen og for regnskapsbransjen generelt. For mange er han kanskje mest kjent for sitt engasjement i gruppa ARF på Facebook.

Kveles i byråkrati

Geir er opptatt av næringslivets rammevilkår. Nå frykter han at administrative byrder skremmer gründersjeler fra å starte bedrift.  

– Jeg er redd for at Norge går glipp av oppstartsbedrifter, fordi det er for tungt å komme i gang. Folk gir rett og slett opp før de starter. Det bør jo være omvendt. Det bør være enkelt å starte opp. Vi må motivere folk til å starte nye bedrifter.  

– I dag er det i praksis helt nødvendig å kontakte en regnskapsfører før du kan tenke på noe som helst. Og for alle som skal starte opp så er det mangel både på tid og penger. Da er det et stort hinder at det er så komplisert å starte opp at du nettopp må bruke tid og penger for å komme i gang. Istedenfor at staten gir nødvendig oppstarthjelp, så gjør de det motsatte og kveler dem nærmest i byråkrati. 

Bli med i ERFA-grupper

Geir har et stort engasjement for regnskapsbransjen. Han er aktiv i ERFA-gruppen på Sunnmøre og oppfordrer alle til å engasjere seg i lokale nettverk. 

– Det som ligger i ERFA er erfaringsutveksling. Jeg synes det er viktig å treffes på en sosial arena på tvers av regnskapsbedrifter og det som vi kanskje kaller konkurrenter. Jeg tenker at det å engasjere seg i ERFA-grupper er ganske viktig for oss som ikke er del av store kjeder. Vi må kompensere for at vi mangler det nettverket som kjeder tilbyr. Og der synes jeg ERFA-gruppen er helt perfekt.  

Bedre rustet for svingninger etter fusjonering 

Det var også nettopp i samtale med en ERFA-kollega at ideen om fusjonering kom opp. Geir nevner størrelse som en av årsakene til fusjoneringen. – Vi var ikke små, men heller ikke store. Knyttet til det å holde seg teknisk oppdatert og være godt rustet mot svingninger, så følte vi oss litt for små.  

– Jeg ser ikke for meg at det er råd til å oppfylle alle kravene som blir stilt fra myndighetene. Det er en ganske stor andel av arbeidstiden som går med til å oppfylle krav og påbud. Det er ganske tungt. Og det var en viktig grunn til at vi gikk inn og fusjonerte. 

I 2021 ble Regnskapshuset Høydalsvik til Reknehuset AS. Til tross for pandemi og bekymringer for selve prosessen, er sunnmøringen fornøyd med prosessen og utfallet: 

Det er en del snubletråder, og mange fusjoner lykkes dårlig fordi det er vanskelig å slå sammen ulike kulturer. Og det var vi engstelige for. Men nå etter ett års tid, så må jeg si at det har gått godt. Grunnen til at det har godt bra, er at vi er relativt like. Det er et eksempel på at like barn leker best.

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify    

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts    

Hør Regnskap Norge-podden på PC