Top
GP Økonomi / Bransjeaktuelt  / Regnskap Norge-podden: Regnskapsføreren er bedriftens mann eller dame

Regnskap Norge-podden: Regnskapsføreren er bedriftens mann eller dame

Regnskapsføreren kontrollerer ikke bedriftene. Hen sitter på innsiden, bidrar til beslutningstakingen og utvikler virksomhetene.

27.06.22

Skrevet av 
Lene N. Sundalskleiv, Regnskap Norge

Ifølge Ingebjørg Harto, styreleder i Regnskap Norge, er regnskapsførerne en del av utviklingen, de er ikke i en kontrollsituasjon. Regnskapsførerne former virkeligheten. Foto: Moment Studio NHO

Det sier Ingebjørg Harto, styreleder i Regnskap Norge. Hun ble nylig gjenvalgt til leder av styret under foreningens generalforsamling. I ukens episode prater hun med Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge, om året som har gått og foreningens retning i årene som kommer.

Men først, hva er det som motiverer styrelederen til å ta roret for landets autoriserte regnskapsførere?

– Regnskapsbransjen er næringslivets viktigste hjelper. Som regnskapsfører for flere hundre tusen av Norges foretak, både store og små, er regnskapsfører med på å sikre god kvalitet på den rapporteringen som skjer. I tillegg bidrar de til å gi veiledning til bedriftene om hvordan de skal styre virksomheten basert på regnskapstallene, men også basert på mye annet som regnskapsfører driver med.

– Næringsperspektivet har vært min driver hele tiden – hvor viktig det er å ha gode hjelpere for å virksomheter som er opptatt av å drive virksomheten sin. Enten du er rørlegger eller IT-sjef, så trenger du noen som styrer økonomien. Og det bidrar regnskapsfører med.

Ifølge styrelederen er virksomhetene avhengige av regnskapsføreren. – Regnskapsføreren sitter på innsiden av bedriftene. De er en viktig del av premissleverandøren inn i en virksomhets prioriteringer, strategiske beslutninger og styringsverktøy. Regnskapsførere er en del av utviklingen, de er ikke i en kontrollsituasjon. De sitter og former virkeligheten. Regnskapsfører er bedriftenes mann eller kvinne.

Regnskapsførers bredde

I løpet av sitt første år som styreleder, har Ingebjørg blitt overrasket over bredden til regnskapsføreren.

– Jeg var ikke i like stor grad klar over hva man driver med i tillegg til å være regnskapsfører: Konsulentvirksomhet, rådgivning, sertifiseringsordninger, utdanning på HR-siden og på andre felter. Det var jeg ikke så klar over – at man bredder seg litt mer. Det er klokt, sier hun.

Ingebjørg nevner bærekraft som ett av de områdene hvor regnskapsfører kan utvide sitt tjenestespekter.

– Det nye er bærekraftsrapportering. Det skjer så mye i samfunnet, og det skjer så mye på det regulatoriske området. Det blir stadig flere og komplekse regler. Samfunnet blir mer komplekst. Her kan regnskapsfører i enda større grad enn tidligere hjelpe bedriftene til å manøvrere. Enten ved å legge til rette for at de blir mer operative selv, eller ved å være der som hjelper, og selge de tjenestene i konkurranse med andre konsulenter.

– Det er ingen som kjenner bedriftene så godt, og som allerede er på innsiden av systemene til bedriftene. For bedriftene vil det være superrasjonalt å benytte en allerede eksisterende medhjelper, påpeker hun.

Rekruttering på agendaen

Ingebjørg forteller at foreningen er opptatt av rekruttering til bransjen.

– Det å rekruttere folk vil være kjempeviktig. Globale og nasjonale tendenser gjør at kvalifisert arbeidskraft er en mangelvare, både i norsk og europeisk næringsliv – og i regnskapsbransjen. Så rekruttering vil være en viktig sak.

– Vi ser nærmere på om Regnskap Norge, sammen med medlemmene, kan gjøre en større innsats for å løfte bransjen som en attraktiv arbeidsplass for folk med økonomisk kompetanse, og annen type kompetanse som regnskapsførerne tilbyr som del av sitt tjenestespekter.

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify    

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts    

Hør Regnskap Norge-podden på PC