Top
GP Økonomi / Bransjeaktuelt  / Regnskap Norge-podden: Næringsministeren om forenklinger for næringslivet, bærekraft og strømprisene

Regnskap Norge-podden: Næringsministeren om forenklinger for næringslivet, bærekraft og strømprisene

Hvordan går det med norsk næringsliv? Og hva er hovedutfordringen? Det svarer næringsministeren på i denne ukens podcast-episode.

15.08.22

Skrevet av 
Lene N. Sundalskleiv, Regnskap Norge

Næringsminister Jan Christian Vestre mener vi må være bevisste på balansegangen mellom bedriftenes ansvar for å drive for egen regning og risiko og skattebetalernes og fellesskapets ansvar, når støtteordninger knyttet til strømprisene vurderes. Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Denne uken gjester næringsminister Jan Christian Vestre Regnskap Norge-podden. Før Vestre tiltrådte som næringsminister høsten 2021 i Jonas Gahr Støres regjering, var han administrerende direktør i den norske møbelprodusenten Vestre AS. Det er tydelig at statsråden er opptatt av små og mellomstore virksomheter, både når det kommer til forenklinger for næringslivet og bærekraft.

Bort med unødvendige tidstyver

Statsråden opplever et stort engasjement for bærekraft i norsk næringsliv. Han mener omstillingen må gjøres på en måte som ikke skaper tidstyver. Små og mellomstore virksomheter må få tilgang til gode verktøy som tillater dem å jobbe med bærekraft på en ubyråkratisk måte. Dessuten må prosessen rundt bærekraftsrapportering digitaliseres og gjøres enkel.

For Vestre er det viktig å påpeke at bærekraft ikke er noe som «går over». Omstillingen kommer, og de bedriftene som er tidlig ute, som omstiller seg og tar et aktivt bærekraftsanavar, vil oppleve styrket konkurransekraft.

Næringsministeren har sansens for netto-tekning når det kommer til forenklinger for næringslivet. Hvis det ikke tenkes helhetlig, kan man risikere å forbedre ett sted og forverre et annet sted. Poenget med forenklingsarbeidet er å bli kvitt unødvendige byrder eller tidstyver.

Vestre mener at forenklingsarbeidet må være «hands on» og at det må svare på behovet til de som har skoene på. Han eksemplifiserer behovet for forenklinger med regelverket for offentlig anskaffelser og den tilhørende veilederen på 700 sider som private bedrifter må igjennom.

Bedriftens vs. skattebetalernes og fellesskapets ansvar

Statsråden avslutter med å ta tempen på norsk næringsliv, og avslører hva som er dagens hovedutfordring.

Han forteller også om stadig flere bedrifter som melder om uutholdelige strømpriser. Staten vurderer målrettet støtte, men næringsministeren forklarer at situasjonen er komplisert. Han mener vi må være bevisste på balansegangen mellom bedriftenes ansvar for å drive for egen regning og risiko og skattebetalernes og fellesskapets ansvar. Næringsministeren er bekymret for at vi gjennom pandemien har forrykket den balansen, og at det er lettere å rope på hjelp når noe skjer.

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify    

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts    

Hør Regnskap Norge-podden på PC