Top
GP Økonomi / Teknologi  / No Code-revolusjonen: Dropp IT-utvikleren!

No Code-revolusjonen: Dropp IT-utvikleren!

Nye løsninger gjør det mulig for deg å lage apper og IT-løsninger helt selv. Og det uten å programmere en eneste kodelinje.

24.02.23

Skrevet av 
Fred J. Ødegård, Regnskap Norge

No Code er en rekke verktøy, plattformer og teknologier som gjør det mulig å bygge, distribuere og integrere applikasjoner uten å skrive kode.

No Code-revolusjonen er en grunnleggende og stor omveltning innen hvordan programvare, apper og IT-løsninger blir laget. Topplederen i IT-selskapet Github, Chris Wanstrath, har sagt at: «Fremtiden for koding er ingen koding i det hele tatt.»Det høres dramatisk ut. Så hva handler denne revolusjonen egentlig om? Hva er egentlig No Code?

Dette er No Code

No Code defineres som en rekke verktøy, plattformer og teknologier som gjør det mulig å bygge, distribuere og integrere applikasjoner uten å skrive kode. Kort sagt: Klikk og pek, legokloss-prinsippet og ren logikk.

Et begrep som brukes parallelt med No Code er Low Code eller lavkode. Dette er verktøy som lar deg gjøre det samme som No Code-løsninger, men som også gir anledning til å legge inn litt kode. Skillet mellom No Code og lavkode er egentlig ganske flytende, så for enkelthetens skyld benytter vi videre No Code.

Hva er fordelene med No Code?

Effektivitet og demokratisering av IT er stikkord når det kommer til No Code. Her er en rekke fordeler ved utviklingen:

  • No Code øker utviklingstakten opptil 16 ganger!
  • No Code gjør det lett å teste ut velfungerende prototyper i markedet.
  • No Code muliggjør innovasjon gjennom eksperimentering.
  • No Code bryter ned barrieren mellom forretning og IT.
  • Med No Code kan alle som har moderate datakunnskaper utvikle apper, og det trengs veldig lite opplæring for å komme i gang.
  • Med No Code er alt brukeren trenger allerede innebygd i verktøyet.
  • Det er veldig raskt å opprette en ny app takket være ferdiglagde verktøy og maler.

Ulike typer No Code-verktøy

Det finnes en rekke No Code-verktøy. Du har blant annet verktøy for:

Men før du går i gang med No Code-utvikling, bør du stille deg noen viktige spørsmål: Hvor integrert skal applikasjonen være med resten av forretningen? Hvor viktig er sikkerhet? Skal du bygge en ferdig app eller en velfungerende prototype? Hvem er målgruppen? Internt ansatte, forbrukere eller businesskunder? Hvordan skal løsningen vedlikeholdes? Og hvordan skal applikasjonen integreres med bedriftens øvrige IT-løsninger?

Vil IT-utviklerne bli overflødige?

Nei, selvsagt ikke. Eksempelvis har ikke enklere regnskapssystemer redusert behovet for regnskapsførere, men oppgavefordelingen har blitt annerledes. På samme måte vil det bli innen IT-utviklingen.

Det er fortsatt behov for eksperter som kan progammere de store kompliserte løsningene, men No Code vil demokratisere og speede opp utviklingstakten. samt bryte ned barrieren mellom forretning og IT.

I dette perspektivet kan teknologibevisste regnskapsførere påta seg en rolle som IT-rådgivere for sine kunder.

Hva nå?

Ble du nysgjerrig på No Code, men lurer litt på hvor du skal starte? Ett tips er å starte med Power Platform fra Microsoft. Dette er lavkodeverktøy som gjør det enkelt å bygge app-er (Power Apps) og dashboards (Power BI).

Har du behov for nye hjemmesider, kan du prøve å lage dem selv i WebFlow. Har du planer om å bygge det neste Facebook, test ut bubble.io.

Har du spørsmål eller innspill, send en epost til fred@regnskapnorge.no

Historien om No Code

Det er lett å tenke på No Code som noe nytt og hypet. Men enhver revolusjon har en forhistorie. Helt tilbake i 1981 skrev James Martin boka «Application Development Without Programmers». 

I 1992 ble Microsoft Access lansert, som var en kombinasjon av database og verktøy for lage grafiske grensesnitt oppå disse databasene. Hvem som helst kunne lage enkle dataprogram med Microsoft Access. Alt fra kundekartotek, CRM-løsninger eller supportsystemer.

Selve begrepet «No Code» ble faktisk lansert for første gang i 2004 avForrester Research. Siden den gang har bruken av slike løsninger økt drastisk, og nå står No Code og lavkode for mer enn halvparten av all software utvikling.