Top
GP Økonomi / Bærekraft  / Hva betyr 30 % vekting av klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser for SMBene?

Hva betyr 30 % vekting av klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser for SMBene?

Fra 1. januar 2024 skal klima- og miljøhensyn vektlegges med minst 30 % i offentlige anskaffelser. DFØ publiserer ny veileder i uke 50. Hvilke kriterier kan næringslivet vente seg?

10.11.23

Skrevet av 
Sara Wilsgaard, Regnskap Norge

Norge må halvere utslippene innen 2030. For å lykkes med er det nødvendig at offentlige anskaffelser ivaretar klima- og miljøhensyn i sine anskaffelser. En undersøkelse fra Riksrevisjonen fra 2022 viste at offentlig sektor ikke bruker innkjøpsmakten godt nok, til tross for skjerpede krav til klima- og miljøhensyn i 2017. Nå skal klima- og miljøhensyn som hovedregel vektes med 30 %. Det åpnes for unntak på bestemte vilkår.

De fleste leverandører er SMBer

Offentlig sektor kjøper varer og tjenester for rundt 740 milliarder kroner i året. Ifølge regjeringens strategi for små og mellomstore bedrifter fra 2019, fremkommer det at leverandører under 100 ansatte stod for 98 prosent av leverandørene som fakturerte kommunesektoren, og nærmere 60 prosent av det totale innkjøpsvolumet.

At kommunal og statlig sektor nå må vektlegge klima- og miljøhensyn med minst 30 % vil påvirke konkurransen i markedet og gi virksomheter som fremmer klima- og miljøvennlige løsninger et stort konkurransefortrinn.

Ny veileder gir retning

DFØ har nå publisert utkast til ny veileder som skal bistå offentlige oppdragsgivere med å ivareta nye regler om klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Utkastet er nå på høring, og endelig veileder skal publiseres i uke 50.

Formålet med de skjerpede kravene er å redusere anskaffelsens samlede klimaavtrykk og miljøbelastning. Utkastet gir oss en god indikasjon på kriterier som kan bli stilt dersom man planlegger å levere produkter eller tjenester til offentlig sektor fra 2024.

Fire områder er spesielt vesentlige, da de utgjør en stor andel av offentlige anskaffelsesbudsjetter:

  1. Bygg, anlegg og eiendom
  2. Veigående transport
  3. IKT-utstyr
  4. Mat