Regnskap Norge-podden: Moms – er det så komplisert?
Hør Regnskap Norges mva-ekspert gå igjennom de mest aktuelle og krevende momsreglene.
13.06.22
Skrevet av
Lene N. Sundalskleiv
Mva, moms, merverdiavgift – kjært barn har mange navn. Men en ting er sikkert; en vare kan ikke være både fritatt og pålagt moms. Det måtte også regjeringen etter hvert innrømme. Etter press fra blant annet Regnskap Norge, trakk de elbilforslaget.
I denne ukens podkast-episode forklarer Regnskap Norges egen mva-ekspert, Sebastian Brodtkorb, regjeringens elbilforslag og andre aktuelle mva-saker.
To moms, or not to moms?
I Hurdalsplattformen foreslo Støre-regjeringen å fjerne momsfritaket på elbiler opptil 600 000 kr.
– Utfordringen med forslaget er at du kombinerer momsfritak og avgiftsplikt. Det er slik at enten er en vare fritatt, unntatt eller avgiftspliktig. Den kan ikke være både fritatt og momspliktig. Det hadde ikke Hurdalskameratene tenkt på, forteller Sebastian.
På Dagsnytt 18 påpekte Sebastian de tekniske utfordringene med forslaget. Frode Jacobsen (Ap) forsvarte den gang forslaget og viste til løsningen som benyttes for takeaway boller og burgere.
– Boller og burgere er ikke det samme som elbilforslaget. Hamburgeren på McDonald’s innebærer ikke både fritak og moms. Enten betraktes den som en servicetjeneste på 25 % eller næringsmiddel på 15 %, sier Sebastian.
Mva-eksperten er lettet over at regjeringen lyttet. Regjeringen fjerner momsfritaket og innfører en tilskuddsordning for elbiler som koster opptil 625 000 ink. moms.
Momsen trenger en klimavask
Dagens merverdiavgiftregelverk hindrer bærekraftig omstilling. Sebastien forteller at regelverket er overmodent for en klimavask.
– Merverdiavgiftsregelverket er slik at hvis du har kjøpt en vare og fått fradragsrett knyttet til den, så er forutsetningen at du selger samme vare med moms. Hvis du istedenfor gir bort varen, så vil i prinsippet ikke staten få momspengene sine. Det finner ikke staten seg i, så derfor må du betale uttaksmoms hvis du gir bort varen. Brenner du varen, kaster eller knuser den, derimot, så pålegges du ikke uttaksmoms, forklarer han.
Kort sagt; merverdiavgiftregelverket gjør det billigere for næringsdrivende å destruere ubrukte varer fremfor å gi dem bort.
Ifølge mva-eksperten er løsningen bedre kommunikasjon og samarbeid mellom Klima- og miljødepartementet og Finansdepartementet. – Skal du snakke om skatt og avgift, så må Finansdepartementet dras inn.
Hør Regnskap Norge-podden på Spotify