Top
GP Økonomi / Skatt  / Er det skatt på påskeegget?

Er det skatt på påskeegget?

Har du tenkt på hvordan påskeegget skal tilberedes i regnskapet? Ikke det? Slapp av, den påskenøtten har vi løst for deg.

04.04.23

Skrevet av 
Jan Arild Steen, Regnskap Norge

Mange får påskeegg av arbeidsgiveren sin. Men vet du hvordan du skal behandle påskeegget i regnskapet?

Påskeegg er en vanlig gave til svært mange ansatte i norske bedrifter. Men har du det klart for deg hvordan det skal behandles i regnskapet? Skal det beregnes skatt og arbeidsgiveravgift? Det spørsmålet er et ekte påskemysterium. 

For å løse årets påskemysterium følger vi Sherlock Holmes’ tre trinn: 

  1. Nøye observering
  2. Innsiktsfull utledning
  3. Bekreftelse med bevis (2).

Nøye observering: Hva er et påskeegg? 

Det er svært vanlig å gi ansatte et påskeegg i gave. Det er så vanlig at du risikerer å få sure ansatte hvis det ikke gis et påskeegg. Undertegnede vil faktisk gå så langt å kalle det en tradisjon på lik linje med julegave. 

Hva med innholdet? Påskeegget inneholder vanligvis sjokolade og andre søtsaker, men kreative påskeharer kan også finne på å legge annet innhold i påskeeggene, som skrapelodd, lue, votter, turkniv, vin osv. Det er nesten ingen grenser for påskeegget kan fylles med, men i dette tilfellet tar vi for oss det klassiske påskeegget med sjokolade og søtsaker. 

Påskeegg er lett å få tak i – de selges så å si over alt. Du kan kjøpe dem på alt fra egne nettsider som tilsynelatende har spesialisert seg på disse fargerike eggene, til bensinstasjoner som snart ikke selger bensin lengre. Prisen ligger på et sted mellom 100 og 400 kroner for de fleste utgavene av påskeegg. Men, som med alt annet, finnes det også svært dyre og luksuriøse utgaver.  

Innsiktsfull utledning: Gave eller oppmerksomhetsgave? 

Et søk etter påskeegg i skattereglene eller i regnskapsreglene gir ingen resultater. Noen har åpenbart ikke fulgt med i tiden! Her må vi bruke de små grå til en deduktiv utledning. Det leder oss til at påskeegget må være en gave.  

Gaver, det er et ord som gir treff! Ikke helt overraskende er det skatteplikt på gaver også. Som Dr. Watson sier: Alt som er gøy skal skattlegges. I dette tilfellet tar min gode venn feil, for det finnes faktisk to unntak!  

Det ene sier at oppmerksomhetsgaver av bagatellmessig verdi, som for eksempel blomster, konfekt, vinflaske mv. innenfor et vanlig prisnivå, ikke er skattepliktig for mottaker. Det andre unntaket sier at arbeidsgiver kan gi skattefrie gaver med en verdi på inntil 5000 kroner per år.  

Er  påskeegget  en oppmerksomhetsgave? Tja, si det. Det sier Skatteetaten ikke noe om. Her må vi tolke regelverket. For å ta det åpenbare først, påskeegget vil alltid gå under unntaket for skattefrie gaver med en verdi på inntil 5000 kroner per år. Men kan det også gå som en oppmerksomhetsgave av bagatellmessig verdi? Undertegnede forsøker å finne hjelp i kommentarutgaven til skatteloven (3). Det står ingenting om hvor ofte  slike gaver kan gis. Det står heller ingenting om i hvilke anledninger oppmerksomhetsgaven kan gis. Det gis imidlertid eksempler, som gave ved sykebesøk, belønning for god arbeidsprestasjon etc. 

Bekreftelse med bevis: Gaven trumfer 

Skal så påskeegget betraktes som en gave eller en oppmerksomhetsgave? Jeg er så heldig at jeg kan spørre Regnskap Norges skatteekspert, Jørgen Strøm-Andresen. 

– Aller først må jeg minne om at påskeegget tross alt er omfattet av det generelle skattefritaket for gaver i arbeidsforhold av mindre verdi, jf. FSFIN § 5-15-1 tredje ledd. Påskeeggets verdi kan imidlertid ikke overstige 5000 kroner, sier han. 

– Det betyr at påskeegget i praksis er helt skattefritt, med mindre det dreier seg om en særdeles luksuriøs variant som Fabergéegg eller hvis arbeidsgiveren allerede har brukt opp gavegrensen på andre gaver gjennom året. Beløpsgrensen gjelder nemlig samlet per år, avslutter Strøm-Andresen. 

Konklusjonen på årets største påskenøtt er at du ikke kan bruke unntaket for oppmerksomhetsgave av bagatellmessig verdi når du gir påskeegg til de ansatte. Men så lenge arbeidsgiveren holder seg under fribeløpet på kroner 5000, så slipper du å innrapportere gaven via a-meldingen.  

Har derimot arbeidsgiveren påkostet seg et særlig luksuriøst påskeegg, må det innberettes som gave/naturalytelse på a-meldingen og vil være grunnlag for både skatt og arbeidsgiveravgift. Gaver til ansatte kan bokføres på konto 5900.  

God påske 😊 

 

Kilder og inspirasjon: 

(1) Skatteetaten.no skatte-abc naturalytelser i arbeidsforhold  

(2) 7 tips: du kan tenke som Sherlock Holmes av Valeria Sabater  

(3) Skatteloven med kommentarer (2020) Forfatter: Per Helge Stoveland (red.),Hugo P. Matre,Elin Sund,Svein T. Sønning,Frederik Zimmer. 

(4) FSFIN § 5-15-1 

(5) Veileder til reglene om rapportering og skattlegging av naturalytelser, sist oppdatert 15. jan 2021