Top
GP Økonomi / Bransjeaktuelt  / Dette tjener ferske regnskapsførere

Dette tjener ferske regnskapsførere

Startlønnen til ferske regnskapsførere er i gjennomsnitt 514 140 kroner. Det er omtrent samme lønn som tilbys nyutdannede konsulenter i Norges største konsulentselskaper.

22.01.24

Skrevet av 
Lene N. Sundalskleiv, Regnskap Norge

Regnskap Norge har kartlagt startlønnen til nyutdannende regnskapsføre. Foto: FOTO: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

For første gang har Regnskap Norge kartlagt startlønnen i regnskapsbransjen.

Startlønn for regnskapsførere i 2023 er mellom 508 000 og 520 000 kroner. I gjennomsnitt ligger den på 514 140 kroner. Det eksakte beløpet varierer ut fra blant annet geografisk plassering, og vi ser at startlønnen er høyere i storbyene og sentralt på Østlandet.

– Estimatet gir studenter muligheten til å sammenligne startlønnen når de skal velge yrke. Vi erfarer nå at startlønnen i regnskapsbransjen omtrent er på lik linje med lønnen som tilbys nyutdannede konsulenter i EY, KPMG, Deloitte og PwC, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Rekordmange mottar frynsegoder

Regnskap Norges lønnsundersøkelse fra 2023 viser at andelen statsautoriserte regnskapsførere som mottar frynsegoder er rekordhøy. Hjemmekontor er på fremmarsj. Det samme gjelder utdanning og kurs i arbeidsforholdet.

– Hele 55 % oppgir at de har mulighet til å ta kurs og utdanne seg på jobb. Det er godt nytt for studentene! Kompetanseutvikling er nemlig én av de fem viktigste kriteriene når studentene velger jobb, viser Universums Student Survey, sier Aale-Hansen.

– Konkurransedyktig lønn og god mulighet for lønnsutvikling er ifølge Universums også viktig for studentene. I den forbindelse er det verdt å nevne at statsautoriserte regnskapsførere tjener langt mer enn ikke-autoriserte. Dessuten har statsautoriserte regnskapsførere krav til etterutdanning, som i de aller fleste tilfeller er dekket av arbeidsgiveren, påpeker Regnskap Norge-sjefen.

Fakta: Om estimert startlønn for regnskapsførere

Startlønnen er typisk for medarbeidere uten statsautorisasjon og som har fullført høyere utdanning. Estimatet er basert på den historiske utviklingen tilbake til 1994.