Top
GP Økonomi / Forretningsjus  / Sommeren er høysesong for svindlere

Sommeren er høysesong for svindlere

I sommermånedene har mange virksomheter færre ansatte på jobb, flere vikarer og dårligere rutiner og intern kontroll. Dette utnytter svindlerne seg av.

03.07.18

Skrevet av  Jan Terje Kaaby, Regnskap Norge

Del

Økokrim har gått ut med en advarsel mot falske fakturaer, e-post-svindel og CEO-bedragerier. Dette er særlig aktuelt om sommeren, når det er lavere bemanning, flere vikarer og mindre kontroll enn vanlig i virksomhetene.

Fakturabedragerier (falske fakturaer) innebærer at det betales ut vederlag for varer og tjenester som enten ikke eksisterer eller er av elendig kvalitet. Direktørbedragerier eller CEO-bedragerier, er svindel der personer som utgir seg for å ha en overordnet stilling i en virksomhet tar kontakt med en underordnet og manipulerer vedkommende til å foreta urettmessige utbetalinger.

Penger som utbetales urettmessig på grunn av slike bedragerier er vanskelig å få tilbake, særlig ved betaling til utlandet. Pengene er derfor ofte tapt. Kunnskap om bedragerne og metodene deres, våkne ansatte, gode rutiner og god intern kontroll er derfor viktig for å forhindre tap. 

Økokrim kommer med følgende råd:

“Ikke betal for å bli kvitt et problem, ikke la deg skremme av ordet ‘inkasso’, ikke la deg stresse av korte tidsfrister og sjekk om personer og selskaper virkelig er den/de disse utgir seg for å være.”

Hvis uhellet først er ute og utbetalingen har skjedd, er den klare anbefalingen å anmelde forholdet. 

Les mer her.