Takseringsregler for 2018
Skattedirektoratet har publisert takseringsreglene gjeldende for inntektsåret 2018.
14.11.18
Skrevet av Knut Høylie, Regnskap Norge
Del
Takseringsreglene finner du i lenken nedenfor.
Endringer fra 2017
I hovedsak består endringene fra takseringsreglene for 2017 av endringer i satser for formuesverdsettelse, inntekt og fradrag.
I tillegg er det gjort noe mer omfattende endringer i paragrafene listet opp nedenfor. Årsaken til endringene skyldes endringer fra 2018 i skattemessig behandling av yrkesreiser og formuesverdsettelse av driftsmidler benyttet i såkalt «inntektsgivende aktivitet».
- § 1-2-2 om godtgjørelse til kost og losji ved yrkes-/tjenestereiser med overnatting innenlands
- § 1-2-3 om godtgjørelse til kost og losji ved yrkes-/tjenestereiser med overnatting innenlands
- § 1-3-2 Fradrag for kost ved opphold på hybel/brakke med kokemuligheter og privat overnatting
- § 1-3-3 Merkostnader til kost ved pensjonatopphold eller hybel/brakke uten kokemuligheter
- § 1-3-4 Merkostnader til kost på yrkes-/tjenestereiser eller opphold utenfor hjemme som varer ett døgn eller mer – hotellopphold
- § 2-1-1 Næringseiendom
- § 2-1-4 Verdsetting av skip, fiskefartøyer, borefartøyer mv.
- § 3-1-1 Skogbrukseiendommer
- § 3-1-2 Jordbrukseiendommer
Takseringsreglenes oppbygging
Takseringsreglene inneholder satser for verdsettelse av formuesobjekter og inntekts- og fradragssatser, til bruk i skattemeldingen (selvangivelsen) for 2018. Her er en overordnet oversikt over innholdet:
Private forhold, lønnstakere mv (kap. 1)
- § 1-1 Formuessatser private eiendeler
- § 1-2 Inntektssatser lønnstakere mv
- § 1-3 Fradragssatser lønnstakere mv
Næringsvirksomhet (kap. 2)
- § 2-1 Formuessatser næringsvirksomhet
- § 2-2 Inntektssatser næringsvirksomhet
- § 2-3 Fradragssatser næringsvirksomhet
Primærnæringene (kap. 3)
- § 3-1 Formuessatser primærnæringene
- § 3-2 Inntektssatser primærnæringene
- § 3-3 Fradragssatser primærnæringene
Verdsetting av skog (kap. 4)
Åpningsbalanse og senere balanse i jord- og skogbruk (kap. 5)