Top
GP Økonomi / Årsregnskap  / Utdeling av ekstraordinært utbytte basert på mellombalanse

Utdeling av ekstraordinært utbytte basert på mellombalanse

Lovendring er vedtatt, men når blir det mulig å gjennomføre utdelinger basert på mellombalanse?

28.08.19

Skrevet av  Knut Høylie, Regnskap Norge

Del

I desember i fjor vedtok Stortinget at aksjeselskap skal kunne dele ut ekstraordinært utbytte på grunnlag av mellombalanse, men lovendringen har fortsatt ikke trådt i kraft.

I lovvedtaket ble det bestemt at i tilfeller hvor det deles ut ekstraordinært utbytte basert på mellombalanse, skal mellombalansen sendes til Regnskapsregisteret hos Brønnøysundregistrene. Selve utdelingen kan først skje når mellombalansen er registrert og kunngjort av Regnskapsregisteret.

Forskrift forsinker iverksettelse

Før endringene kan tre i kraft må det fastsettes forskriftsbestemmelser som regulerer innsending av og innsyn i mellombalansene. Det er dette som nå forsinker iverksettelsen av lovvedtaket. Først i august ble forslag til forskriftsbestemmelser sendt ut på høring, med høringsfrist 15. oktober 2019.

I etterkant av høringen skal Næringsdepartementet bestille utvikling av løsning hos Regnskapsregisteret, og deretter skal løsningen utvikles.

Vi vurderer det slik at vi nærmer oss våren og kanskje sommeren 2020 før løsningen er på plass, lovendringene iverksettes og dermed også at utbytteutdelinger basert på mellombalanser kan gjennomføres.

Utbytte basert på mellombalanse er for øvrig blant temaene som blir grundig gjennomgått i kurset Aksjeloven – ofte stilte spørsmål og nyheter